Category: Флористичка Диверзитет

Шипинките се разгранети грмушки. Листовите се многубројни, а цветовите се крупни, мирисни и розови. Плодот е меснат, јајчест, сјаен и црвен по боја. Други народни имиња за ова растение се: шипка, шип, дива роза, србогаска. Употреба Плодот од шипинка се користи за правење чај, џем и мармалад. Широко е распространет во народната медицина и се […]

Read more