Category: Истражувачки акции

Голема Истражувачка Акција на Истражувачкото Друштво на студенти биолози(ИДСБ) “Попова Шапка 2018”

Во период од 07.07.2018 до 22.07.2018 година на Шар Планина, поточно Попова Шапка беше организиран 25-ти по ред истражувачки камп за студентите од Институтот за биологија. Шар Планина  е еден од најголемите и највисоките планински масиви во Македонија и  припаѓа на Шарско-пидинскиот планински систем и спаѓа во малди верижни планини.Шара се протега во правец североисток-запад-југозапад, а се наоѓа

Continue Reading
ПОВИК: 25-та Голема Истражувачка Акција „Попова Шапка 2018“ (Планинарски дом Смрека)

ПОВИК: 25-та Голема Истражувачка Акција „Попова Шапка 2018“ (Планинарски дом Смрека)

Драги идсбовци и љубители на природата, Ве известуваме дека дваесет и петтата голема истражувачка акција ((,,Попова Шапка 2018’’)) ќе се одржи на Шар Планина, во планинарскиот дом ,,Смрека’’ на Попова Шапка, во периодот од 07.07.2018 до 22.07.2018. Краен рок за пријавување е 30.06.2018. Котизацијата изнесува 1500 денари. Оваа сума вклучува организиран превоз (од Природно-математичикиот факултет во

Continue Reading
Голема истражувачка акција - Чеплес 2017

Голема истражувачка акција – Чеплес 2017

Во периодот од 08.-23.07.2017 година се одржа 24-та научно-истражувачка акција на ИДСБ. Планинскиот масив Јакупица е една од најразгранетите, најпространи и највисоки планини во Република Македонија. Се издига во централниот дел на земјата. Јакупица има особена концервациска вредност, но сѐ уште не е заштитено подрачје. Овогодинешната акција претставуваше и можност за компаративни анализи на податоците

Continue Reading

Повик за дваесет и четвртата голема истражувачка акција „Чеплес 2017“

Со големо задоволство ве известуваме дека дваесет и четвртата голема истражувачка акција „Чеплес 2017“ ќе се одржи од 08.07.2017 до 23.07.2017 на планината Јакупица. Планинскиот масив Јакупица е една од најразгранетите, најпространи и највисоки планини во Република Македонија. Се издига во централниот дел на земјата. Во поширока смисла, од Солунска Глава масивот на Јакупица ги

Continue Reading
kadina reka na teren

Еднодневна истражувачка акција – Кадина Река (22.04.2017)

На 22.042017 (сабота) се одржа првата еднодневна истражувачка акција за оваа година. На теренот присуствуваа 30 активни членови на ИДСБ. Се патуваше со воз, до стојалиштето Кадина Река. Времето беше сончево и ведро, но студено со максимална температура до 15 степени целзиусови. При рутата на движење, го видовме вливот на Кадина Река во реката Вардар,

Continue Reading