Author: В. Ѓорѓиев

Во период од 07.07.2018 до 22.07.2018 година на Шар Планина, поточно Попова Шапка беше организиран 25-ти по ред истражувачки камп за студентите од Институтот за биологија. Шар Планина  е еден од најголемите и највисоките планински масиви во Македонија и  припаѓа на Шарско-пидинскиот планински систем и спаѓа во малди верижни планини.Шара се протега во правец североисток-запад-југозапад, а се наоѓа […]

Read more
ПОВИК: 25-та Голема Истражувачка Акција „Попова Шапка 2018“ (Планинарски дом Смрека)

Драги идсбовци и љубители на природата, Ве известуваме дека дваесет и петтата голема истражувачка акција ((,,Попова Шапка 2018’’)) ќе се одржи на Шар Планина, во планинарскиот дом ,,Смрека’’ на Попова Шапка, во периодот од 07.07.2018 до 22.07.2018. Краен рок за пријавување е 30.06.2018. Котизацијата изнесува 1500 денари. Оваа сума вклучува организиран превоз (од Природно-математичикиот факултет во […]

Read more
Планини во Македонија

Врз основа на детално изведени ГИС анализи на тридимензионалниот дигитален модел на релјефот на Република Македонија, а користејќи ги претходно наведените критериуми, во Република Македонија се издвојуваат околу 40 планини и планински масиви и тоа: Кораб (Корабски масив: Кораб со Дешат и Крчин), со највисок врв Голем Кораб (2753 м). Шар Планина (Шарпланински масив), со највисок врв […]

Read more
8-ми конкурс за биофотографија

Почитувани, со задоволство ве информираме дека осмиот по ред конкурс за биофотографија е официјално отворен со тема: Тајниот јазик на цвеќињата И оваа година конкурсот е тематски! Како главен мотив на делата треба да бидат цветови од растенија кои се сретнуваат во нашата земја. Со нетрпение ги очекуваме првите фотографии кои се испраќаат исклучиво на официјалниот мејл […]

Read more