Инсектите се една од најдиверзитетните групи на организми кои ја населуваат оваа планета. Тие се првите животни кои го населиле копното, а исто така се и првите животни кои започнале да летаат. Еволуирале уште пред 400 милиони години, уште пред да се појави човекот, дури и пред да се појават диносаурусите. Пронајдени се фосили од инсекти кои покажуваат дека модерните претставници се многу слични со античките вилински коњчиња и бубашваби.

Досега се познати околу милион рецентни видови на инсекти, а заедничко за сите нив е тоа што сите имаат по 6 екстремитети. Нивниот скелет се наоѓа на површината на нивното тело и затоа е наречен егзоскелет.

Овој егзоскелет формира изновонредно цврста обвивка која ги заштитува меките внатрешни органи. Целта на оваа секција е да се дознае повеќе за биологијата на инсектите, но поради нивната голема разнообразност засега се истражуваат само некои групи, како што се дневните пеперутки, осите, скакулците, тркачите (тврдокрилци) и вилинските коњчиња. Собирањето на инсектите се извршува со помош на клопки и ентомолошки мрежи, а понекогаш е неопходно нивно препарирање за да се изврши прецизна детерминација.

Ментори на секцијата: Д-р. Славчо Христовски, дипломиран биолог Диме Меловски

Акустична и хемиска мимикрија како облигаторен механизам за прежиувување

Акустична и хемиска мимикрија како облигаторен механизам за прежиувување

Акустична и хемиска мимикрија како облигаторен механизам за преживување на ларви од родот Phengaris ( со акцент на видот аrion) во колонии од Myrmica мравки Phengaris arion е дневна пеперуга чија повисока таксономска одредница е фамилијата Lycaenaidae т.е фамилијата на Синици. Се работи за вид кој се среќава и во Македонија. Возрасната единка ( imago) […]

0 comments

Извештај: Ентомолошка секција (Lepidoptera) – Криволак, 2016

На ден 17.04.2016та год. се одржа првата еднодневна истражувачка акција во областа “Криволак”, село Криволак, Неготинско. Површината на оваа територија дава изглед на разбрането море бидејќи целата е испресече на од длабоки долови. За да го погледнете извештајот од Ентомолошката секција, кликнете тука – Извештај (Lepidoptera) – Криволак, 2016

0 comments

Извештај: Ентомолошка секција (Криволак, 2016)

На ден 17.04.2016та год. се одржа првата еднодневна истражувачка акција во областа “Криволак”, село Криволак, Неготинско. Површината на оваа територија дава изглед на разбрането море бидејќи целата е испресечна од длабоки долови. За да го погледнете извештајот од Ентомолошката секција, кликнете тука.

0 comments

Ентомолошка секција – Запознавање

Инсектите се една од најдиверзитетните групи на организми кои ја населуваат оваа планета. Тие се првите животни кои го населиле копното, а исто така се и првите животни кои започнале да летаат. Еволуирале уште пред 400 милиони години, уште пред да се појави човекот, дури и пред да се појават диносаурусите. Пронајдени се фосили од […]

0 comments